In-situ környezet diagnosztikai állomás technológiai fejlesztése

KMOP-2009-1.1.4. Vállalati innováció támogatása

A környezeti tényfeltárással, kármentesítéssel és talajmechanikai vizsgálatokkal is foglalkozó ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. a Közép-Magyarországi Operatív Programon belül a KMOP-2009-1.1.4. Vállalati innováció támogatása pályázati kiírására beadott „In-situ környezet diagnosztikai állomás technológiai fejlesztése” c. pályázatával támogatást nyert. A vállalkozás a projektet részben európai uniós és állami támogatásból, részben saját forrásból valósítja meg.

A projekt során a nemzetközi talajmechanikai gyakorlatból ismert CPTu eljárás olyan vizsgálati módszerekkel kerül kiegészítésre – látszólagos talajellenállás, természetes gamma intenzitás, térfogatsúly, víztartalom, indukált polarizáció, UV fluoreszcencia – amelyek segítségével a helyszínen meghatározható a talajvíz szennyeződés vertikális-horizontális helyzete és a szennyeződés terjedését befolyásoló talajfizikai paraméterek meghatározó része.

A projekt lehetőséget biztosít egy önjáró hordozó eszköz beszerzésére és olyan szoftver kiépítésére, amely biztosítja a műszaki fejlődés során újabb kiegészítő módszerekkel történő bővítését a fejlesztett rendszerhez.

A mérnök geofizikai szondázó (MGSZ) berendezéssel akár 30-40 méter mélységig végezhető mérések alapján azonnali, részletes helyszíni információ kapható a földtani-hidrogeológiai felépítésről. Ez alapján a módszer használható a lösz magaspart állékonyság vizsgálatai során, az árvízvédelmi töltések és tározógátak terhelhetőségének és szerkezetállapotának vizsgálatakor. E mellett a vonalas létesítmények nyomvonalának tervezésekor a laza, nem teherbíró rétegek meghatározására, valamint vízzel mozgó szennyeződések követésére szolgáló vizsgálati módszer. Továbbá a kommunális és veszélyes hulladék lerakók előzetes alkalmassági vizsgálatában segít. Az ipari tározók hatásvizsgálatához és a vízbázis védettségének vizsgálatához is alkalmazható módszer.

Támogató: 
Nemzeti fejlesztési Ügynökség
Közreműködő szervezet: 
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Kedvezményezett: 
ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft.
Hinowa
  • Hinowa
  • Hinowa
Magyarország megújul