Ugrás a tartalomra

Dinpi Esztergomi Strázsa-hegy kármentése

Sikeresen befejeztük az esztergomi Strázsa-hegy kármentesítését

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság összevont projektzáró rendezvényt tartott 2022. július 6-án az esztergomi Strázsa-hegynél. Többek között az általunk végzett felhagyott szovjet katonai gyakorló- és lőtér kármentesítéséről is beszámoltak.

https://www.dunaipoly.hu/hu/hir/pancelosok-es-orchideak

Szénhidrogén szennyezéssel érintett egykori üzemanyag-tárolók területén a műszaki beavatkozás során 2 ütemben ún. „ex situ on site” technológiát alkalmaztunk. A területen munkagödrökből kitermelt és biodepóniában felhalmozott alifás szénhidrogénnel szennyezett talaj biológiai tisztítását végeztük. A kivitelezési munkálatok során saját akkreditált környezetanalitikai laboratóriumunkban végeztük a talaj és talajvíz monitoring vizsgálatokat, mellyel nyomon követtük a kármentesítés előrehaladását.

A kitermelt talaj szennyezettsége az illetékes hatóság által alifás szénhidrogén szennyezésre előírt (D) kármentesítési határérték (ami ebben az esetben megegyezett a (B) szennyezettségi határértékkel) alá csökkent. Az illetékes hatóság a műszaki beavatkozási záródokumentáció elfogadásával egyidőben a terület kezelőjét 4 éves kármentesítési monitoring vizsgálat végzésére kötelezte.