Ugrás a tartalomra

Pályázat - 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00119

Pályázat

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00119

Bioexplóziós technológia kifejlesztése talajok ásványi olaj eredetű szénhidrogén szennye­zé­se­i­nek in situ kár­men­te­­síté­sé­re

Kedvezményezett neve: ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. (konzorciumi tag)

Szerződött támogatási összeg: 182 786 742 Ft (ELGOSCAR-2000 Kft.)

Támogatás mértéke: 64,57%

Projekt tervezett befejezés dátuma: 2025.02.28.

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Cégünk egy négytagú kutató-fejlesztő konzorciumban támogatást nyert a 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati kiíráson. A konzorcium célul tűzte ki egy bioexplozíciós eljárásra épülő technológia kidolgozását, mely lehetővé teszi az olajszármazékokkal szennyezett talajvízjárta zóna és a talajvíz feletti rétegek in situ kármentesítését. A bioexplózión alapuló kármentesítés során a mikroorganizmusok és a szennyezett földtani közeg összekeverése célszerűen meghatározott energiájú és irányítottságú lökéshullámokkal történik.

A 4 évig tartó K+F projektben az ELGOSCAR-2000 Kft. egy kétcsatornás lumineszcens spektrofotometriás elven működő in situ mérőműszert fejleszt, mely elsősorban alifás szénhidrogén és policiklusos aromás szénhidrogén szennyeződésekre lesz érzékeny. A projektben új szondafej kerül kifejlesztésre, amellyel nem csak talajmechanikai paramétereket, hanem in situ módszerrel a szennyezettséget is fel lehet térképezni. A mérőműszerhez elkészítjük az adatgyűjtő, jelfeldolgozó és megjelenítő szoftvert. A műszert terepi tesztnek vetjük alá és a mérési eredményeit összevetjük a tesztterületeken vett minták klasszikus környezetanalitikai módszerrel történő vizsgálati eredményeivel. A mérőműszerrel pontos képet kapunk az irányított nagy sebességű robbantás előtti és az oltóanyag működése következtében kialakult szennyezettségi állapotról.