Ugrás a tartalomra

Pályázat - 2017-1.3.1-VKE-2017-00013

Pályázat

2017-1.3.1-VKE-2017-00013

Metagenomikai módszerekre alapozott oltóanyagok kifejlesztése policiklusos aromás szénhidrogének in-situ bioremediációjára, új on-line monitoring rendszer támogatásával

Kedvezményezett neve: ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. (konzorciumvezető)

Szerződött támogatási összeg: 181 227 287 Ft (ELGOSCAR-2000 Kft.)

Támogatás mértéke: 66,98% (ELGOSCAR-2000 Kft.)

Projekt tervezett befejezés dátuma: 2021.06.30.

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Az ELGOSCAR-2000 Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Fermentia Mikrobiológiai Kft. konzorciuma támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Versenyképességi és kiválósági együttműködések” pályázati kiíráson. A konzorcium új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgoz ki a kőolajjal és származékaikkal szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) eltávolítására.

Legjobb tudásunk szerint jelenleg nem létezik „ipari méretekben” hatékony eljárás a toxikus és mutagén PAH szennyező vegyületek lebontására, melyek kőolajban és származékaiban, égéstermékekben, füstgázokban, kipufogógázban találhatóak a tökéletlen égés eredményeképpen. Kőolajfinomítók, olajvezetékek környékén gyakori előfordulásuk, de például erdők égésekor is talajba kerülhetnek.

Jelen projekt során a PAH szennyezők eltávolításához olyan hatékony mikrobiológiai termékeket fejlesztünk, melynek alkalmazási feltételei jól meghatározottak, on-line technológiával követhetőek és szabályozhatóak. Különböző tudományterületek – úgymint bioinformatika, enzimológia, környezeti és ipari mikrobiológia, biomérnöki tudományok valamint geofizika – egyedülálló ötvözésével hatékony, környezetbarát megoldást dolgozunk ki a PAH vegyületek bontására.

A projekt honlapja: cleanpah.org